Kan en kristen vara rik? Del 4

Posted: June 6, 2011 in Uncategorized

Här återges den fjärde i en serie artiklar skrivna av Micael Grenholm på bloggen Hela Pingsten

En lära som frodas i kyrkan idag är att det inte alls är fel att vara rik som kristen, det viktiga är inställningen till pengarna. Det gäller att inte värdesätta dem högre än Gud. Man ska inte vara slav under sina pengar. Det är inget problem om du äger rikedom – problemet är om rikedomen äger dig. Man kan äga mycket prylar utan att tjäna mammon för det. Det är detta Jesus predikar; inte att vi inte ska vara rika, utan att vi ska göra oss av med all vår rikedom i våra hjärtan, så att Gud får plats där. Vi syndar om rikedomen tar upp våra hjärtan, om vi älskar våra pengar. Men när vi väl slutat värdesätta våra rikedomar högre än Gud kan vi ändå fortsätta njuta av dem och ha det gött.

Gud har faktiskt lagt ner en text i Bibeln som motsäger detta. Den finns inte mindre än i Bergspredikan:

Samla inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och där tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara… Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han då att hata den ene och älska den andre, eller kommer han att hålla sig till den ene och se ner på den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon. (Matt 6:19-21,24)

Herren säger att vi inte ska samla skatter på jorden utan i Himlen. Vi ska helt enkelt inte vara rika. ”Skatter” är ett ord som numera får oss att tänka på sjörövarkistor och kassaskåp, men ordet Jesus använder är mer allmänt än så. Det betyder även förråd. Vi ska helt enkelt inte samla på oss högar av prylar här på jorden, vare sig det gäller guldmynt, frimärken eller DVD-skivor. I stället ska vi skaffa oss skatter i Himlen, vilket är mycket smartare, för medan all rikedom på jorden är förgänglig och nåbar för tjuvar är Himlen ett ställe där de sanna rikedomarna ligger i tryggt förvar. Och så finns det ett annat argument för att inte samla prylar på jorden: ”Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara.”

Jämför detta med teorin att det är inställningen till rikedomen som spelar roll. Enligt den kan vi äga skatter på jorden och samtidigt inte ha dem i hjärtat. Men enligt Jesus kommer vårt hjärta vara där vi har vår skatt, om vi har rikedomar på jorden älskar vi dem oavsett vad vi själva påstår. För om vi inte älskade dem skulle vi inte ha någon anledning att behålla dem, eftersom säljandet av dem kan rädda fattigas liv.

Det är uppenbart att vi inte kan ha skatter på jorden samtidigt som vi har skatter i Himlen. Vi kan inte tjäna två herrar. I Matt 13:44-46, Mark 10:21 och Luk 12:33-34 säger Jesus att vi får en skatt i Himlen när vi säljer allt vi äger – har vi kvar våra rikedomar får vi ingen himmelsk skatt. Faktum är att Bibeln bara nämner ”skatt i Himlen” när det gäller att göra sig av med sin jordiska skatt och sälja allt man äger. Allt-säljande är nödvändigt för att man ska få en himmelsk skatt. Att göra sig av med sin rikedom är det enda sättet för en rik att bli rik i Himlen.

Vi kan inte tjäna både Gud och Mammon, och vi kan inte älska både Gud och Mammon, eftersom vi ”kommer att hata den ene och älska den andre”. Och har vi skatter på jorden älskar vi dem, eftersom ”där vår skatt är kommer vårt hjärta att vara”. Om vi vill älska Gud av hela vårt hjärta måste vi göra oss av med våra jordiska skatter.

När Anden tränger in i hjärtat börjar man hata mammon. Eftersom man ”kommer att hata den ene och älska den andre” hatar man rikedom om man helhjärtat älskar Gud. Man avskyr att vara rik i en värld med hunger när Jesus kommer in i en. Men det leder till att man gör sig av med sitt överflöd, man går inte runt och avskyr rikedom och ändå fortsätter vara rik!

Vad var det jag sa? Jesus krossar inställningsteologin i sin Bergspredikan! Rika kristna brukar dock invända att ”skatter på jorden” inte betyder rikedomar utan vår kärlek till rikedomar. Vi kan äga prylar utan att betrakta dem som skatter. Det är det mest fåniga jag hört, ett tydligt tecken på att man desperat försöker undvika Jesu knivskarpa bud. Att ”skatter” betecknar rikedomar vittnar bl a Luk 12:21 och Jak 5:3 om. Och om man slår upp det ord som översätts till skatter, thesaurous, i en grekisk-svensk ordbok så ser man att ordet likväl betyder förråd, förvaringsrum, skattkammare, kista, skrin… det handlar inte om något metaforiskt värdefullt utan om ett förråd, prylar på hög, grejor i mängd – även kallat rikedom. Att ”skatterna på jorden” handlar om materiella ting vittnar även resten av versen där de nämns om – Jesus säger att man inte ska samla sådana skatter för att rost och mal förstör dem och för att tjuvar tar dem. Hur kan rost och mal och tjuvar lyckas göra det med något ickemateriellt?

Ännu ett bevis för att ”Samla inte skatter på jorden” är en synonym för att vi inte ska vara rika finns i Luk 12:33-34. Där använder Jesus samma formulering som i Matt 6 med ett viktigt undantag: ”Samla inte skatter på jorden” är utbytt mot ”Sälj vad ni äger”.

Ett annat Bibelord som krossar inställningsteologin är Luk 14:33: ”ingen av er [kan] vara min lärjunge, om han inte avstår från allt han äger.” Att ”avstå” från sina ägodelar innebär inte att värdesätta dem mindre än Gud, det handlar om att göra sig av med dem. Det grekiska ordet som används betyder bokstavligen ”ta farväl av”. Tydligare än så kan det inte bli.

När Gud gör så att vi gör oss av med vår rikedom i hjärtat, så tar det inte lång tid innan vi gör det på riktigt heller. För om man inte älskar pengar, varför behålla något som man inte älskar? Särskilt när bortgivandet av det man inte älskar leder till att hungriga får mat så finns det ingen anledning att vara rik. Det är jättefint om du inte slavar under dina pengar, men det är ingen ursäkt till att låta människor svälta genom att inte dela med sig av dem. Inställningsteologin verkar tro att det enda som spelar roll är relationen med Gud, inte att man ska rädda fattigas liv, och då gör det inget att man har massa rikedomar i sitt kassaskåp så länge man inte älskar dem. Men hallå! Barn svälter därute! Den Gud du vill ha en bra relation till vill att du ska rädda deras liv med dina tillgångar! Och då kan du inte behålla dem. Om man har en massa prylar kan man rädda svältande människors liv om man säljer dem. Och att sälja sina prylar är precis vad Jesus uppmanade en rik man att göra.

Advertisements
Comments
 1. SLJ says:

  Jag tror att du har helt rätt i att Jesus menade ganska konkret rikedom. Men mitt problem uppstår när jag äntligen efter alldeles för länge börjar få lite flyt i min ekonomi – fortfarande mindre än medelinkomsten men mycket mer än jag haft någonsin tidigare – så känns det som att jag vill få möjlighet till vissa saker som att köpa böcker om jag behöver för mitt arbete eller ta körkort och sånt. Jag ger bort rätt stora summor ibland, halva månadsinkomsten nån gång, men när jag gör det så kommer jag själv inte vidare i mitt liv. Och det är ju också en realitet, inte bara rikedomen som Jesus vill att vi ska lämna.

 2. Jag förstår dig.
  Men vad är rikedom? Hur hanterar man sin balanserade ekonomi? Vad innebär en ekonomi i balans?

  Självklart kan man använda rent konkreta markörer för vad en ekonomi i balans innebär, men då tar man bort faktorer som medkänsla och människovärde.

  För visst ÄR det ekonomiskt för staten att ha låga utgifter för till exempel arbetslöshet och sjukskrivning är höga. Men det är INTE rätt.

  Överfört menar jag att det mest ekonomiskt logiska är att inte ge bort ett öre, men i det jag menar är en ekonomi i balans, en sund ekonomi, också måste innehålla faktorn “WWJD”…

 3. micael says:

  De flesta människor – om inte alla – dras ständigt till att blunda för de 16 000 barn som dör av hunger varje dag. Jesus gjorde inte det, och då blir den logiska slutsatsen: sälj allt. Vi har ingen rätt till saker vi inte behöver när människor dör för att de saknar det de behöver.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s